Att mobilisera unga för mission

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page

Min erfarenhet av att engagera unga i mission på plats i andra länder är att det får stor effekt på hemmaplan, skriver ungdomspastorn Annelie Lennartsson. Tron växer, barmhärtighet väcks och engagemang föds när man får uppleva mission på nära håll.

Annelie Lennartsson.

Annelie Lennartsson.

Varför ska jag som ungdomspastor engagera mig i mission i andra länder? Räcker det inte med att vi som församling ger våra liv för att nå vår stad och de människor som finns i vår närhet? Det är väl också mission? Att träna ungdomar att vara en missionär i sin klass eller i sitt fotbollslag.

Min erfarenhet av att engagera unga i mission på bortaplan är att det får stor effekt på hemmaplan. Jag kallar det för ”baklängesmission”.

Mötet med brinnande troende kristna i andra delar av världen som lever i sin kallelse och sträcker sig ut till andra människor tänder en eld i mitt hjärta. En eld som brinner för människor, långt borta och nära. Jag tror att en anledning till varför vi så lätt blir bekväma kristna hemma är att vi inte ser nöden eller inte möter människor som får betala ett pris för sin tro.

Vi behöver minska avståndet mellan ”ungdomsarbete” och ”missionsarbete” i våra församlingar. Det gör vi i flera steg och på olika plan. Grundläggande är att kontaktytor måste skapas och relationer byggas.

  1. Tala om mission, både varför och hur. Måla bilden av både utmaningen (omvärldsanalysen) och visionen så att unga människor förstår vad det handlar om. Rent konkret kan det betyda att visa film, samla in pengar och bjuda in människor med erfarenhet av mission till ungdomsgruppen.
  2. Skapa kontaktytor där hjärtan får mötas, erfarenheter delas. Bäst sker det på plats, i landet, mitt i missionens vardag. Låt unga få möta unga och göra saker tillsammans. Att så lite som möjligt dela upp olika nationaliteter och så mycket som möjligt bygga en ny grupp.
  3. Släpp in de unga i arbetet hemifrån Sverige ”på riktigt”. Öppna och bjud in, låt nya projekt födas.

Ett konkret sätt att utmana till ett riktigt engagemang är att vara med och ge. De senaste åren har jag varit med och dragit i insamlingar till olika missionsändamål på flera ungdomsläger. Vi har beskrivit behovet, beskrivit människorna vi jobbar med, och vad vi kan vara med och göra. Dessa moment kan vara i tal, bilder, film, via länk med direktkontakt etc. Det viktigaste är att de ledare som samlar in och talar för insamlingen själva är berörda.

Till ett läger utmanade vi två unga att resa till missionslandet vi skulle samla in pengar till och filma arbetet på plats. Det resulterade i ett kort reportage varje kväll på lägret från missionsfältet där unga berättade för unga vad de såg och upplevde på plats. Filmklippen blev både roliga, informativa och berörde hjärtan.

Om inte ungdomsledare upplevt mission har de svårare att inspirera andra. Inget slår en egen berättelse och upplevelse. En egen relation till missionsarbete skapar större möjligheter att se och identifiera gåvor i unga människor.

Jag satt i en taxi i Alexandria, Egypten, tillsammans med en medarbetare från PMU som var i stan ett par veckor för att hålla en kurs när han ställde frågan. Själv var jag praktikant från samma organisation och tyckte det var roligt att träffa svenskar efter några veckor i en helt ny kultur. Dessa egyptier jag lärt känna hade verkligen berört mig, och som tjänstledig ungdomspastor på praktik ute i världen tänkte jag nu på mina ungdomar hemma i Värmland. Jag ville att de skulle få se och uppleva något av allt detta som nu blivit min vardag och hade börjat fundera på hur jag skulle förmedla alla intryck när jag kommit hem.

Ett år senare tog vi emot tio egyptiska unga i Sverige i två veckor och ett par månader senare reste tio svenska ungdomar till Alexandria. Fyra av vännerna från det utbytet är citerade här nedan. Fokus under våra totalt fyra veckor tillsammans var att prata om vår generations problem och utmaningar i samhället och hur vi kan använda media i vårt arbete att nå ut till dessa unga. Vi gjorde studiebesök, hade samtalsgrupper, mediaträning osv. Efter utbytet bestämde jag mig direkt för att fortsätta ta med unga svenskar ut i världen. Att själv få lära känna, höra, se, smaka och lukta skapar något i en människas hjärta som inte kan förmedlas med enbart ord. Det handlar om relationer, vänskap, om nya perspektiv och att låta Gud få göra nya vägar in i våra hjärtan. Tron växer, barmhärtighet väcks och engagemang föds. Det får ringar på vattnet både i Sverige och ute i världen.

Att engagera unga i mission handlar om att låta dem möta verkligheten. Att dra dem in i det som är på riktigt. Både verklig nöd och verkligt engagemang tillsammans med människor med en verklig tro och kallelse.

Några av de viktigaste beståndsdelarna i de resor jag varit med att arrangera både med svenskar i Egypten och med egyptier i Sverige handlar om att inte bara dyka in på en plats och göra ett studiebesök utan att umgås i flera dagar. Om sådana relationer byggs får även de kortare besöken större värde.

När en ungdomsgrupp gör upplevelser tillsammans med sin ledare skapas en kraft och en dynamik i gruppen som lever kvar när resan är slut och gruppen kommit hem.

Enskilda resor kan även uppmuntras, gärna både genom att församlingen förmedlar kontakter och att en stipendiefond finns där unga kan söka ekonomiska bidrag.

När unga reser ut så låt det ske mitt i församlingen. Skapa en stund av förbön i en gudstjänst, tala om vilka som är ute och varför så att församlingen blir delaktig.

Annelie Lennartsson

Att engagera unga i mission handlar om att låta dem möta verkligheten. Här svenska ungdomar på besök i Egypten. Foto: Annelie Lennartsson

Att engagera unga i mission handlar om att låta dem möta verkligheten. Här svenska ungdomar på besök i Egypten.
Foto: Annelie Lennartsson

Några röster från resorna till Egypten

”Resorna till Egypten har inspirerat mig på många sätt. Ett av dem är att börja läsa mänskliga rättigheter. Målet jag har med mina studier är att en dag kunna jobba med att hjälpa människor i Nordafrika-Mellanöstern i dessa frågor.” /Sara

”Utbytet fick mig att få upp ögonen för andra vägar än den jag valde på gymnasiet. Jag pluggade både i Sydafrika och på Kaggeholm som jag tänker i dag är ett resultat av utbytet vi hade.” /Sanny

”Visst har utbytet påverkat mig, jag valde att fördjupa mig i teologiska studier, mer aktiv i församlingsarbete, utforskar mina nådegåvor… Jag känner att jag bär min tro stolt och växer i det. Det som jag tror betytt mest är kontakten med vissa av egyptierna som jag har haft mest peptalk kring Bibelns budskap med, det har format mig till den jag är i dag! =)” /Lars-Göran

”I utbytet är vi jämställda parter i en relation, det handlar inte om att ta emot pengar. Våra olikheter får oss att växa och lära från varandra.” /Ehab

 

© 2017 AGORA | Om agorafolk.se

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?