Församlingsplantering skapar ett sunt beroende av Gud

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page

Johannes Stenberg har tillsammans med sin fru Noomi grundat församlingen Nygårdskyrkan i mångkulturella stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Redan från början låg fokus på att nå nya människor och bygga relationer. Även om det inneburit mycket slit och de tvingats välja bort en del annat i livet, så ångrar de sig inte utan uppmuntrar andra att våga ta steget.

Johannes och Noomi Stenberg tillsammans med sonen Folke.

Johannes och Noomi Stenberg tillsammans med sonen Folke.

För några år sen tog jag och min fru steget att plantera Nygårdskyrkan (som tillhör Evangeliska Frikyrkan) i Linköpings mest mångkulturella stadsdel Skäggetorp. Det var ett stort steg att lämna en församling och ort vi älskade, säga hej då till vänner och att säga upp sig och söka nytt jobb. Det var ett utmanande steg att ta men ett steg vi verkligen inte ångrar att vi tog.

Vår främsta motivation till att grunda en ny församling har hela tiden varit mission. Vi hade drabbats av Gud – han som är den ständige missionären. Vi insåg också vilken möjlighet det finns att nå nya människor i de mångkulturella miljonprogramsområdena i Sverige. Här finns de onådda folken som vi har svårt att nå i deras hemländer. De muslimer som bor i länder som är stängda för evangeliet är nu våra grannar. Om vi inte tar vara på denna chans att plantera församling i dessa stadsdelar och förorter tror jag vi missar något av den otroliga möjlighet Gud öppnat för oss som kristenhet i Sverige i dag.

Vi insåg att det behövdes en församling i Skäggetorp för att nå dem som bor här. Även om det finns många bra församlingar inne i stan så är avståndet på tre kilometer alldeles för långt för många. Bussbiljetten är för dyr och det kulturella gapet är ännu större. Livssituationen och uttrycksätten är ofta alltför olika. För att nå och lärjungaträna människor lokalt behövs det en församling lokalt.

För oss var det viktigt att som första steg ta kontakt med de församlingar som fanns på orten för att se vad Gud redan gör i Linköping. Tyvärr har många församlingar historiskt i Sverige planterats utifrån splittring och detta har ofta skapat sår och skadat enheten i en stad. Vi ville inte bidra till detta.

Utifrån de personer som vi mötte i de olika församlingarna var vi ca tio personer som bildade ett kärnteam. Vi började träffas i hemmet för att be och arbeta för den församling vi ville se. Att forma ett team som ville åt samma håll och som andas samma vision är spännande och roligt, men också något som tidvis är tufft och tar mycket energi.

Redan från första början låg fokus på att nå nya människor och bygga relationer. Vi analyserade vilka kontaktnät vi hade och vilka mötesplatser som fanns i vår stadsdel. För mig och min fru innebar detta att vi behövde köpa en kolonilott. För andra innebar det att spela fotboll med ett somaliskt lag eller att starta läxhjälp.

Nygårdskyrkan vill finnas där folket är, så här håller man en gudstjänst utomhus. Foto: Nygårdskyrkan

Nygårdskyrkan vill finnas där folket är, så här håller man en gudstjänst utomhus.
Foto: Nygårdskyrkan

Vi gjorde även gemensamma missionssatsningar som församling genom bokbord i Skäggetorps centrum, utdelning och visning av Jesusfilmen, barnmöten etc. Att gemensamt som församling jobba för mission stärker gemenskapen och visionen. Detta är ett ovärderligt och nödvändigt komplement till de individuella försöken att nå ut och bygga relationer strategiskt. Även om vår församling andas mission är detta fortfarande den största utmaningen. Syftet med all församlingsplantering måste vara mission och lärjungaträning. Om vi inte förnyar denna vision gång på gång kommer vi att tappa fokus och välja det bekväma framför trons väg.

Jag tror att församlingsplantering är det mest effektiva sättet att forma nya lärjungar, men kanske också det mest effektiva sättet för oss som redan följer Jesus att fortsätta växa i vårt lärjungaskap.

Om du funderar på församlingsplantering vill jag uppmuntra dig att ta steget. Jag och min fru ångrar det inte, även om det inneburit mycket slit och att vi tvingats välja bort en del annat i livet. Att grunda en ny församling har hjälpt oss att leva det liv vi hela tiden drömt om att leva. Det har på ett positivt sätt tvingat oss att bygga relationer och mer frimodigt dela vår tro – för om vi inte gör det kommer det inte att bli någon församling. Församlingsplantering skapar ett sunt beroende av Gud.

Johannes Stenberg
Grundare av församlingen Nygårdskyrkan i Linköping. Tidigare jobbade han som en av pastorerna i Rinkeby Internationella Församling, där han bl a ledde den utåtriktade barnverksamheten Rinkeby Kids. Johannes är missionärsbarn och har i sin barndom bott fem år i Burundi och Tanzania.

© 2017 AGORA | Om agorafolk.se

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?