Våga stå upp för din tro i skolan

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page

Rebecca Axelsson, 16 år, är uppväxt i en kristen familj i småländska Rörvik. Nu går hon på gymnasiet i Sävsjö och tillsammans med en kompis leder hon en kristen skolgrupp.

Rebecca Axelsson.

Rebecca Axelsson.

När jag var 16 år tog jag ett eget beslut att följa Jesus och lät döpa mig.  Jag har bott i Rörvik tills jag började i gymnasiet. Nu går jag på naturvetenskaplig linje i Sävsjö. Jag är med i Frikyrkan i Rörvik och i dansgruppen Hope, som åker runt och berättar om sin tro.

I kyrkan är jag med i en TG (Time God)-grupp. Vi träffas på tisdagar och ber tillsammans. Det har styrkt min tro.

Vi är flera kristna på skolan och i min klass, så det har inte varit så svårt att vara kristen. Min erfarenhet är att om man är tydlig med att man är kristen och lever en kristen livsstil så möter det respekt. En del lärare tycker inte om att man går ifrån eller kommer för sent men de har ändå varit tillmötesgående.

Jag och en kompis har lett en kristen skolgrupp ”Ny Generation”. De flesta NG-grupper är för de som redan är kristna och de flesta träffas för att be tillsammans. Vår NG-grupp var lite speciell för det kom många som var nyfikna på kristen tro. Eftersom skolan var ganska liten visste alla om vad NG var och kom därför in och fikade i vårt café.

Vår strategi var att prata med så många som möjligt för att de skulle veta att de var välkomna. Vi fick också affischer från NG Sverige. Vi har därför inte gjort så mycket för att nå andra på skolan utan sett dessa ”nyfikna” som vår målgrupp.

Något som vi gjort som visat sig mycket bra var att ordna en frågelåda kring trosfrågor. Inför en samling tömde vi den och förberedde något som passade.

Rebecca Axelsson leder tillsammans med en kompis en kristen skolgrupp på gymnasieskolan i Sävsjö där de går.

Rebecca Axelsson leder tillsammans med en kompis en kristen skolgrupp på gymnasieskolan i Sävsjö där de går.

Det svåra på högstadiet och gymnasiet är att finna en tid som passar så många som möjligt. Ofta tvingas samlingarna vara korta, 15-20 minuter. Det händer ibland att vi får idétorka och inte vet vad vi ska göra på en samling men man ångrar aldrig att man gått dit, för man blir alltid så glad när man varit där.

Jag skulle vilja uppmuntra andra att också vara nyfikna och vilja lära sig mer om kristen tro. Om du känner någon som är kristen, våga fråga och våga prata med dem om tro. Andra måste våga vara öppna och våga prata om din tro. Då kommer du att märka hur mycket du faktiskt kan.

Om du inte har en NG-grupp på din skola, kan du kontakta NG. Där kan ni få hjälp att starta en grupp. Prata gärna med en lokal pastor, som också kan hjälpa er att starta en grupp.

Det jag tycker är svårast med att vara kristen i skolan, är att det är så mycket som står i vägen för tro och samtal kring livsfrågor. Kläder, utseende, andra prioriteringar, så man hinner inte med att reflektera över andra värden. På en större skola kan det vara svårt att visa att man är kristen, man blir så anonym. På en liten skola kan man inte spela samma ”dubbelroll”. En del av oss är blyga, andra mer öppna om sin tro. Min uppmuntran är att våga visa tydligt vad du står för, då får du respekt och det blir i längden lättare. Försök inte gömma undan din tro, då blir det lätt mesigt.

Rebecca Axelsson

© 2017 AGORA | Om agorafolk.se

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?