1.2 Herre min Jesus, vad vill han mig?!

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page

I kärnan av Jesu budskap, och kristen tro genom alla tider, finns läran om Jesus som Herren, Frälsaren och enda vägen till Gud. Vad betyder det och vad har detta för betydelse för mission?

När Jesus talar om sig själv och sitt uppdrag är det ingen tvekan om att han angår alla människor och hans uppdrag gäller räddning från döden för alla som tror på honom. Foto: Stefan Emilsson

När Jesus talar om sig själv och sitt uppdrag är det ingen tvekan om att han angår alla människor och hans uppdrag gäller räddning från döden för alla som tror på honom. Foto: Stefan Emilsson

Genom Bibeln går en röd tråd som pekar fram emot Frälsaren, Messias, Herren. Den person som bär i sig hoppet om en möjlig gemenskap med Gud och en slutlig seger över det onda. Profeten Jesaja formulerar det som då ännu bara var en förhoppning: ”Ett barn har fötts, en son är oss given. Väldet är lagt på hans axlar, och detta är hans namn: Allvis härskare, Gudomlig hjälte, Evig fader, Fredsfurste.” (Jes 9:6) När Jesus föds beskrivs det utan tvekan som att det är nu det händer.

I vuxen ålder när Jesus börjar formulera sitt uppdrag är det med tydliga referenser till den förväntan om en Messias som skulle komma, han gör det. Han citerar profeten Jesajas ord och applicerar dem på sig själv när han i Nasarets synagoga ger vad som kan sägas vara hans programförklaring: ”Herrens ande är över mig, ty han har smort mig till att frambära ett glädjebud till de fattiga. Han har sänt mig till att förkunna befrielse till de fånga och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet och förkunna ett nådens år från Herren.” (Luk. 4:18-19)

När Jesus talar om sig själv och sitt uppdrag är det i Bibeln ingen tvekan. Han angår alla människor och hans uppdrag gäller räddning från döden för alla som tror på honom. Han säger om sig själv att ”Jag är vägen, sanningen och livet ingen kommer till Fadern utom genom mig.” (Joh. 14:6)

Lärjungarna på Jesu tid tyckte att det var outhärdligt att höra Jesus säga om sig själv att han är vägen till Fadern och de allra flesta bestämde sig för att lämna honom. Så, när Jesus vände sig till de lärjungar som beslutade sig för att stanna hos honom och frågade: Vill ni också gå er väg? då, är det en fråga som är lika relevant för oss som är lärjungar i dag. Vill vi gå vår väg inför Jesu radikala påståenden om sig själv? Eller, kan vi som Petrus svara: ”vi tror och förstår att du är Guds helige?” (1 Joh 6:69)

 

Kapitlet är skrivet av Josefin Fållsten som är ledare för Evangeliska Frikyrkans Internationella program. Genom olika uppdrag som ungdomsdirektor för EFK Ung, pastor, missionär och ledare för EFK:s region Asien har Jesus som person utmanat till att hela tiden leva med Bibelns texter som referenspunkter.

Vill du läsa hela kapitlet? Beställ boken ”Agora – för ett folk på väg” här.

© 2017 AGORA | Om agorafolk.se

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?