2.4 Givande – en väg till frihet?

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page

Materialism och själviskhet är starka krafter i vårt samhälle, och om vi är ärliga, i våra egna liv. Samtidigt vill vi följa Gud som ger generöst till en värld i behov av räddning på så många områden. Hur kan vi trovärdigt följa Jesus när vi ser världens andliga och materiella fattigdom?

Vi ger inte i första hand till de fattiga, till ”att bära kyrkans omkostnader” eller till de onådda folkens evangelisering. Vi ger av tacksamhet till Gud i förtröstan och som ett uttryck för tillbedjan. Den gåva vi ger till hans verk ger vi i visshet om att allt vi äger egentligen tillhör honom. Foto: Emelie Jacobsson

Vi ger inte i första hand till de fattiga, till ”att bära kyrkans omkostnader” eller till de onådda folkens evangelisering. Vi ger av tacksamhet till Gud i förtröstan och som ett uttryck för tillbedjan. Den gåva vi ger till hans verk ger vi i visshet om att allt vi äger egentligen tillhör honom. Foto: Emelie Jacobsson

I Gamla Testamentet ser vi hur Guds folk kallas till generositet mot fattiga: ”Om det finns någon fattig hos dig… skall du inte förhärda ditt hjärta… utan villigt öppna din hand för honom…” (5 Mos 15:7,8)

”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.” (Joh 3:16) Gud ger för att han är utgivande till sin natur. Hans kärlek får praktiska konsekvenser. Därför gav Gud det bästa han hade i respons till världens nöd; han gav sin egen Son, Jesus.

När vi kommer till evangelierna ser vi att Jesus undervisar mycket om ekonomi och givande. Jesus pekar på att hur man förvaltar materiella tillgångar, visar hur pålitlig man är även när det gäller det andliga livet. För Jesus är det viktigare varför man ger än hur mycket man ger, och man kanske till och med kan säga att det är viktigare hur mycket man har kvar när man gett än hur mycket man gav.

När vi möter världens andliga och materiella nöd måste vi, vanliga svenska kristna, fråga oss om vi verkligen följer Jesus på det materiella området. Våra liv är kanske mer påverkade av det omgivande samhällets materialism och själviskhet än vi kunnat ana? Så gott som alla kristna i Sverige i dag är rika i ett globalt perspektiv bara genom att ha tillgång till sjukvård, mat, utbildning och tak över huvudet. Eftersom Gud har ett globalt perspektiv, varför skulle vi som hans lärjungar tänka annorlunda?

Det är både upprörande och inspirerande att inse att alla ekonomiska resurser som behövs för att nå alla världens folk med evangelium och praktiskt förbättra vardagslivet för många miljoner människor (om inte alla!) redan i dag finns ibland oss kristna. Resurserna finns i våra händer. Men vill vi, likt Jesus, omfördela dem?

De bibliska principer som finns på detta område skulle kunna tillämpas genom att vi ger till Gud. Den gåva vi ger till hans verk ger vi i visshet om att allt vi äger egentligen tillhör honom. Vidare genom att ge strategiskt. Det givande vi kan se i Nya Testamentet sker till den lokala församlingen, vilken sedan distribuerar vidare till de behov som finns. Prioriteringarna här bör vara att hela världen ska få höra evangeliet samt omsorgen om de fattiga. En annan princip handlar om att ge långsiktigt. Den lilla, regelbundet givna gåvan gör ofta större nytta än den stora, spontana, även om det kan vara lättare att mäta den sistnämnda.

 

Kapitlet är skrivet av Henrik Steen som tillsammans med sin familj arbetar för Evangeliska Frikyrkan med utåtriktat arbete och lärjungaträning i Mellanöstern.

Vill du läsa hela kapitlet? Beställ boken ”Agora – för ett folk på väg” här.

© 2017 AGORA | Om agorafolk.se

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?