2.6 Dags att damma av ”missionen”?

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page

Sverige var under en period i slutet av 1800-talet och några decennier framåt en av världens absoluta förebilder i mission. Detta långt innan den svenska välfärden blev ett faktum. I perioder bodde hundratals unga svenska missionärer bara i Kongostaterna, människor som var beredda att ge upp allt. I dag kan de räknas på ena handens fingrar. Förändringen har skett gradvis och under lång tid. Vad hände? Är unga inte längre intresserade av mission?

Det är av avgörande betydelse att unga får göra den resa som Jesus lärjungar gjorde; kliva ur sin vardag och spendera tid med Jesus själv. Rörelsen till Jesus skapar nämligen alltid en ny rörelse; bort från mitt självupptagna jag och mot andra människor. Missionsrörelsen har startat. Denna rörelse kan starta var som helst. I det egna andaktslivet, i församlingen eller på en bibelskola långt borta. Men det finns ett särskilt värde i att skicka iväg unga för en tid, gärna utomlands. Foto: Stefan Emilsson

Det är av avgörande betydelse att unga får göra den resa som Jesus lärjungar gjorde; kliva ur sin vardag och spendera tid med Jesus själv. Rörelsen till Jesus skapar nämligen alltid en ny rörelse; bort från mitt självupptagna jag och mot andra människor. Missionsrörelsen har startat. Foto: Stefan Emilsson

Den missionsrörelse som den globala kyrkan i dag är ett resultat av föddes en gång genom enskilda individers möten med Jesus. Det var en brokig skara människor. Till dessa sa Jesus: ”Kom, följ mig! Jag skall göra dig till människofiskare”. Oavsett vem du är och var du kommer ifrån för liv; mötet med Jesus kan förändra allt. För att parafrasera Jesu ord ”Kom till mig, så skall jag göra dig”.

Det handlar om två rörelser, först till Jesus. ”Kom” säger han. Samma ”kom” som Gud ropat i hela mänsklighetens historia. Ska jag få del av honom behöver jag göra ett val. När jag svarar på detta ”kom” så tar han emot mig för att ”göra mig”. Här uppstår den andra rörelsen, med Jesus. Aldrig från Jesus utan med honom. I rörelsen till honom sätts jag samtidigt i rörelse mot det som hans hjärta klappar för; andra människor. Denna andra rörelse kan definieras med ordet ”mission”. Rörelsen mot andra.

Vi oroas över att dagens unga är individualister som flyktigt rör sig, utan nämnvärt intresse att se andras behov eller ta ansvar över tid. Är det möjligt att förvänta sig något annorlunda hos kristna unga? Absolut! I Sverige har vi unika möjligheter att ta sabbatsår, ett eller flera år av studier eller resor för min egen uppbyggelses skull. Dessa förutsättningar har gjort att man finner svenska 20-åringar överallt i världen bärandes en ryggsäck. Likaså har vi ett vitt nätverk av folkhögskolor i landet med ett fantastiskt utbud av bland annat bibelkurser som lockar många under sabbatsåret/n.

Det är av avgörande betydelse att unga får göra den resa som Jesu lärjungar gjorde; kliva ur sin vardag och spendera tid med Jesus själv. Rörelsen till Jesus skapar nämligen alltid en ny rörelse; bort från mitt självupptagna jag och mot andra människor. Missionsrörelsen har startat. Denna rörelse kan starta var som helst. I det egna andaktslivet, i församlingen eller på en bibelskola långt borta. Men det finns ett särskilt värde i att skicka iväg unga för en tid, gärna utomlands.

Mötet med Jesus kan underlättas och berikas av en internationell miljö. Vi bär alla kulturella glasögon som filtrerar bort delar av evangeliets skärpa. Att läsa och leva evangeliet tillsammans med andra kulturers glasögon hjälper unga svenskar att se Jesus klarare, sin egen kultur klarare och till sist, även sitt liv och kallelse klarare.

 

Kapitlet är skrivet av Carl-Johan Sävinger som arbetar med missions- och lärjungaskolan Apg29 som i Sverige ägs av Equmeniakyrkan, equmenia och Karlskoga Folkhögskola. Han är utbildad pastor och har tidigare arbetat som det i Fiskebäcks Missionsförsamling. Han och hans familj har också varit missionsarbetare för Svenska Missionskyrkan i Ecuador.

Vill du läsa hela kapitlet? Beställ boken ”Agora – för ett folk på väg” här.

© 2017 AGORA | Om agorafolk.se

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?