4.10 Idrott och mission

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page

Idrottsrörelsen växte fram under början av 1900-talet tillsammans med två andra stora folkrörelser,  nykterhetsrörelsen och frikyrkorörelsen, för att skapa ett bättre samhälle.

Vad är det som gör att ungdomar väljer idrotten före sin församling? Här finns det flera olika svar, det finns inte ett unikt svar på denna fråga. En del är kraven som ställs på idrottaren från dess förening. En del är gemenskapen man skapar i ett lag som gör att man inte vill missa något. En del tror man är kompisarna som ”rekryterar” till de olika klubbarna. En del är att det handlar inte om något så abstrakt som en Gud utan om en rund boll som ska in i mål. Foto: Eraldo Peres/AP Photo

Vad är det som gör att ungdomar väljer idrotten före sin församling? Här finns det flera olika svar. Ett är att det handlar inte om något så abstrakt som en Gud utan om en rund boll som ska in i mål. Foto: Eraldo Peres/AP Photo

Idrottsrörelsen växte fort och lyfte fram vikten av fysisk kondition, gentlemannaskap och tävlingsinstinkt. Tittar man historiskt på detta, inser man att det funnits en distans, eller snarare en vallgrav mellan kyrkan och idrotten.

Under 1900-talets slut är distansen mellan kyrkan och idrotten i stort sett borta men fortfarande finns många vittnesbörd från personer som upplevt kyrkan stänga dörren till en värld man så gärna velat vara en del av. Numera är idrottsrörelsen den absolut största folkrörelsen i Sverige. Närmare 2,8 miljoner svenskar är aktiva inom idrottsrörelsen. Idrottsrörelsen växer så det knakar, medan frikyrkan är i ett läge då den minskar, inte överallt men på flera orter. Vad är det som idrottsrörelsen lyckats med och frikyrkan inte lyckas med? Vad är det som gör att ungdomar väljer idrotten före sin församling? Här finns det flera olika svar. Ett är kraven som ställs på idrottaren från dess förening. Ett är gemenskapen man skapar i ett lag som gör att man inte vill missa något. Ett annat är kompisarna som ”rekryterar” till de olika klubbarna. Ytterligare ett är att det handlar inte om något så abstrakt som en Gud utan om en rund boll som ska in i mål.

Om vi jämför idrottsrörelsen med frikyrkorörelsen i antal utövare i dagens Sverige så skulle det gå 12,7 idrottare på varje frikyrkomedlem. Idrotten är Sveriges i särklass största folkrörelse. Om vi vill möta människor likt Petrus, är det väl bra att finnas där folk rör sig. Skörden är stor och arbetarna för få…, vi behöver uppmuntra fler troende att satsa på sitt idrottsintresse så vi får fler kristna arbetare till idrottsföreningarna. ”Ni är jordens salt. Men om saltet mister sin kraft, hur skall man få det salt igen? Det duger inte till annat än att kastas bort och trampas av människorna.”

De ungdomar och vuxna som satsar på sin idrott måste få sin andliga näring när det passar dem. Om kyrkan i Sverige ska börja växa igen behöver vi dela vår tro. För att vi ska kunna göra det i idrottsvärlden krävs det att vi har kristna idrottare på plats och för att kristna idrottare ska fortsätta vara salt behöver de kontakt med kyrkan.

 

Kapitlet är skrivet av Johan Ljung som jobbar på Sport for Life, som är en del av Pingst ung, som regionansvarig för Mellansverige. Han beskriver sig som en ”spelande tränare”.

Vill du läsa hela kapitlet? Beställ boken ”Agora – för ett folk på väg” här.

© 2017 AGORA | Om agorafolk.se

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?