Etiopien: Fattiga hivsmittade kvinnors liv totalt förändrade

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page

Det går att förändra livet för fattiga, hiv-smittade kvinnor med ensamförsörjningsansvar. Det är projektet Grace Empowerment i Etiopiens huvudstad Addis Abeba ett exempel på. Med hjälp av självhjälpsgrupper stärks självkänslan och möjligheter för försörjning öppnas upp. Alem och Amsale är två av kvinnorna, som båda intygar att deras liv totalt förändrats.

Alem Fekede tillsammans med sitt yngsta barn Kalkidan Nigusie. Tack vare Grace Empowerment kan hon i dag försörja sin familj. Foto: Ulrika Ramstrand

Alem Fekede tillsammans med sitt yngsta barn Kalkidan Nigusie. Tack vare Grace Empowerment kan hon i dag försörja sin familj. Foto: Ulrika Ramstrand

Alem Fekedes fem månader välnärda lilla baby Kalkidan Nigusie hänger över hennes axel när hon berättar om sin livsresa. Hon står framför mig trygg, stolt och rak i ryggen, visserligen hiv-smittad, men med en stark tro på framtiden.

För några år sedan var läget totalt annorlunda för henne. Hon var en änka som hade svårt att försörja sig själv och sina barn, och som just fått reda på att hon var hiv-positiv.

Jag hade inga pengar att köpa mat för, utan fick leta i andras sopor efter något att stoppa i mig och mina barn. Jag var i riktigt dåligt skick, gravid i femte månaden, och vägde bara 30 kilo.

Då fick hon besök av ett team från Grace-projektet och förändringen startade. Alem började i en självhjälpsgrupp, som är en viktig grundbult i projektet. Mellan tio och femton personer möts, delar erfarenheter, stöder och uppmuntrar varandra på olika sätt.

När jag fick möta andra som var i ungefär samma situation som jag ledde det till att mina attityder och min syn på världen började förändras. Vi hjälptes åt att spara pengar och mötena hjälpte mig att bygga upp min självkänsla och min sociala status.

Genom gruppen fick Alem låna pengar och därmed möjlighet att starta en liten affärsverksamhet, som hon nu fått snurr på och som nu försörjer hennes familj.

Hennes barn kan gå i skolan och köpa det material de behöver dit och hon har kunnat möblera sitt hem. Förutom sina tre egna barn stöder hon också en flicka, som hon hittat på gatan.

Alem, som var en väldigt blyg och tillbakadragen person, och hade svårt att formulera sig, har nu blivit en social person som också valt att engagera sig i socialt arbete för föräldralösa barn i sina kvarter.

I dag väger hon 64 kilo och ser ut som hälsan själv. Hon är väldigt tacksam till Grace-projektet som möjliggjort den här förvandlingen. Hon lyfter också fram sin starka tro som en starkt bidragande orsak.

Gud har stärkt mig till att våga stå här framför er i dag, jag som var glömd och föraktad och utan vänner och knappt vågade prata. Men nu är allt annorlunda, säger hon och ler. I dag vågar jag svara för mig, jag tjänar pengar och jag är gift.

AmsaleGebrewold blev tidigt änka med försörjningsansvar för tre barn. Hennes liv var tungt och fattigt, men nu har livet tagit en annan vändning. Foto: Ulrika Ramstrand

Amsale Gebrewold blev tidigt änka med försörjningsansvar för tre barn. Hennes liv var tungt och fattigt, men nu har livet tagit en annan vändning. Foto: Ulrika Ramstrand

Även Amsale Gebreweld blev tidigt änka med försörjningsansvar för tre barn. Hon tvättade åt andra och bakade injera för att få lite inkomster, men pengarna räckte inte långt. Hon och barnen bodde i en tältliknande bostad helt utan möbler och skydd mot hyenornas angrepp. Amsale var mycket nedgången och ofta sjuk. Hiv-diagnosen gjorde inte livet lättare.

Men också hennes situation är totalt förändrad i och med att hon kom med i en självhjälpsgrupp.  Genom projektet har hon också fått möjlighet till rådgivning av olika slag, utbildning och psykosocial support, samt möjlighet att ta ett lån för att starta upp ett litet företag, som nu försörjer henne och familjen.

Nu tänker jag inte längre på att jag har hiv. Jag känner mig fri, behöver inte gömma mig längre, jag äter bra, tar hand om mig och jag har ett hus med möbler i, säger hon och ser lite triumferande ut.

Att berätta för sina barn om att hon bar på hiv-viruset var svårt, säger hon. Döttrarna accepterade beskedet och bor i dag tillsammans med henne, medan sonen valde att lämna familjen på grund av detta.

Yohannes Hailemariam, som är lokalt ansvarig för projektet, säger att det har varit och fortfarande på många sätt är väldigt känsligt att prata om hiv i Etiopien. På grund av detta är en viktig del av Grace-projektet att på olika sätt bidra till att minska stigmatiseringen. Det sker till exempel genom lokala informationsmöten med nyckelpersoner som politiker och andra beslutsfattare.

Bromsmediciner tillhandahålls av staten, men fördomarna och missuppfattningarna om sjukdomen och hur den smittar kräver ett idogt arbete på många plan.

Ulrika Ramstrand


 

FAKTA: Grace Empowerment Project

  • Drivs av lokala partnern Ethiopia Mulu Wongel Amagnoch Church med stöd av och i samarbete med Umeå pingstförsamling och PMU.
  • Målgruppen är framför allt fattiga kvinnor i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, som lever med hiv/aids, samt deras lokala omgivning.
  • Syftet är att stärka kvinnornas självkänsla och självförtroende genom självhjälpsgrupper, och genom psykologiskt, socialt och medicinskt stöd, samt att möjliggöra för dem att försörja sig själva, samt att de ska bli fullt integrerade och accepterade i samhället.
  • I projektet ingår också informationsarbete i den lokala miljön för att bidra till minskad stigmatisering av människor med hiv/aids.
  • Drygt 3 000 kvinnor har hittills omfattats av projektet. Lokala myndigheter förser projektet med namn på personer som behöver det här stödet.

© 2017 AGORA | Om agorafolk.se

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?