Killen från barnhemmet blev miljonär & missionär

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page

miljonar-och-missionar_webbHöghus efter höghus passerar utanför bilfönstret. Casinona står på rad. Byggnaderna är enorma och liknar inget annat jag sett tidigare. Vi åker förbi en vacker bro. I vattnet nedanför fyller man ut havsbottnen för att få rum med ännu fler byggnader. Tillväxten är enorm. Befolkningstätheten ligger på 20 593 personer per km2! Jag befinner mig i Macau i Kina. Vid ratten i den riktigt lyxiga stadsjeepen sitter Richard, en man i 55-årsåldern. Han är fastighetsmäklare och säljer fastigheter i mångmiljonklassen.

Men Richards start i livet var något helt annat. Han blev placerad på ett barnhem, det så kallade ICA-hemmet¤, eftersom hans mamma var fattig och inte kunde ta hand om honom. På barnhemmet fick han god omvårdnad och möjlighet att gå i skolan. Personalen berättade om Jesus och Richard lärde känna Honom personligen.

Tjänar Gud med sina resurser
När Richard var 18 år lämnade han barnhemmet och började jobba med grävmaskiner, sen övergick han till att sälja mobiltelefoner och ägde flera affärer. Kärleken kom in i bilden och han gifte sig med Elaine vars föräldrar var i mäklarbranschen. Richard följde i familjens spår och började sälja hus. Idag lever han ett riktigt gott liv tillsammans med frun och dottern Erica. Men rikedomen har inte fått ta överhanden. Richard är överlåten åt Herren och har förstått att han med sin rikedom kan tjäna andra. Genom åren har han fört in massor av Biblar i Kina. Tidigare ägde han ett hotell. Halva byggnaden drevs som ett hotell för att få inkomster, men det blev också ett slags täckmantel för den andra halvan som fungerade som lokal för en bibelskola. I denna lokal har han hjälpt åtskilliga kinesiska studenter att få en god pastorsutbildning. Hans hjärta brinner för att ge det kinesiska folket kunskap om Jesus. Den tro han fick med sig under uppväxten på barnhemmet har gjort avtryck i hans liv.

Återfått kontakten
Idag har Richard återknutit kontakten med sin mamma. Den sista turen vi gör i hans bil är också mamman med på. Han ska ta henne med till sjukhuset för omplåstring. Undrar vad mamman tänker där hon sitter på de skinnklädda sätena i den fina bilen? Kanske är hon trots allt glad över att hon lämnade sin pojke till barnhemmet, även om det måste ha varit en oerhörd smärta för henne då. Nu kan Richard försörja henne och också tjäna Gud med sin rikedom.

Text och foto: Gerd Pettersson, Svenska Alliansmissionen

¤ ICA-hemmet är det barnhem i Macau som Svenska Alliansmissionen var med och stöttade under många år. Vi hade personal där under de första åren det drevs. Det var öppet 1963 – 1984 och var ett samarbete med Lutherhjälpen och ICA-kuriren. Genom tidningen skaffades faddrar till barnen, därav namnet på hemmet. Anita Albertsson och Irene Staiger var några av de svenskar som jobbade här.

© 2017 AGORA | Om agorafolk.se

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?